Andrea Mikinac, Gradište - Najljepši cvit 2018
Andrea Mikinac, Gradište - Najljepši cvit 2018

Andrea Mikinac iz Gradišta je „Šokački cvit 2018.“

U nazočnosti brojnih posjetitelja i uzvanika iz Hrvatske, BiH i Poljske,  izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak navečer je u Županji svečano otvorila 51. Šokačko sijelo. 

Najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u županjskoj Posavini održava se do 13. veljače pod sloganom „Lipo ti se Šokica opravlja“, a pokrovitelj je Vlada RH.  Nazočnima  su se prigodnim riječima obratili i domaćin, saborski zastupnik i gradonačelnik Županje, Davor Miličević te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.  U sklopu svečanosti otvorenja upriličen je i izbor najljepše djevojke odjevene u tradicijsko narodno ruho svoga kraja. Pomno uređenom pozornicom u dvorani Mladost prodefiliralo je osam lijepih djevojaka s područja Slavonije i Baranje i susjedne bosanske Posavine. „Šokački cvit 2018.“ je Andrea Mikinac iz Gradišta. Prva pratilja je Paula Pačar iz Vrbanje , a druga Marijana Nedić iz Tolise. Osim osobnosti i ljepote kandidatkinja jedan od bitnih elemenata na temelju kojih je Ocjenjivački sud odabrao najljepšu bilo je i poznavanje nošnji koje nose, dijelova iz kojih su sastavljene, a u obzir je biti uzeta i starost narodnih nošnji.
U bogatom programu nastupili su županjski KUD-ovi «Tomislav» i „Kristal-Sladorana“, „Tena“ Đakovo, MPS „Stanari“ Cvelferija, ŽVA „Nene“ Bošnjaci, Mrak Teatar, Dramska skupina Ivan Pavao II i TS Kristali.

M. Lešić Omerović